The story continues

Na lang niets geschreven te hebben, hier eindelijk weer een update. De eerste weken na de laatste kuur waren er om heel snel te vergeten. Ik heb me toen erg beroerd gevoeld. Na deze weken ging het steeds beter.

Op 14 september zou de CT scan plaatsvinden en in de tussentijd werd ik wekelijks verwacht om bloed te prikken om te kijken of de tumor markers onverhoopt toch weer zouden gaan stijgen. Gelukkig was dat niet het geval. Er zijn twee soorten markers die meestal stijgen bij zaadbalkanker, namelijk Beta-HumaanChorionGonadotrofine (β-HCG) en Alfa-FoetoProteïne (AFP).

De AFP waarden zijn bij mij altijd normaal geweest. De β-HCG waarden echter niet. Tijdens het kuren zijn ze bij elke controle maximaal gezakt en na de laatste kuur zaten ze weer op het normale niveau van kleiner dan 1. Ook tijdens de tussentijdse controles zijn de waarden netjes op kleiner dan 1 gebleven, wat een goed teken was.

Op 1 september ging het zo goed dat ik besloten heb om weer op de racefiets te stappen en wat aan mijn conditie te gaan werken. Vlak voordat ik ziek werd heb ik een racefiets gekocht, maar heb die maar twee keer kunnen gebruiken. Tijdens mijn ziekte heb ik een rollenbank gekocht zodat ik niet gelijk buiten hoeft te trainen, maar dat rustig aan binnen kan opbouwen. Door een hartslagmeter te gebruiken was het mogelijk om precies hard genoeg te trainen zodat ik niet te hard van stapel zou lopen en mijn lichaam meer last zou ondervinden dan dat ik het zou trainen.

Mijn conditie werd merkbaar beter en ik hield dingen langer vol. De dagen vlogen voorbij en voordat ik het wist was het 14 september. De dag dat de CT scan gemaakt zou worden. Het maken van de scan was zo gebeurd. Daarna was het afwachten totdat ik de uitslag zou krijgen. In overleg met de arts heb ik kunnen regelen dat ik de uitslag woensdag 16 september al zou krijgen in plaats van vrijdag de 18e.

Op woensdag werden we om 13.30 uur verwacht in het Radboud ziekenhuis. Rond 13.50 werden we door de arts opgehaald en kregen we de uitslag. De uitzaaiingen in de lymfeklieren en op de longen waren zowel in aantal, als in omvang afgenomen maar niet geheel verdwenen. Waarschijnlijk is het littekenweefsel, want de tumor markers in het bloed zijn niet meer gestegen na het stoppen van de chemokuren.

Jammer genoeg moet ik dus toch nog een buikoperatie ondergaan om de vergrote klieren weg te halen en te laten onderzoeken door de Patholoog-anatoom. Mocht het inderdaad om littekenweefsel gaan is de kous voorlopig af en hoef ik alleen op controle te komen. Als het geen littekenweefsel betreft is er waarschijnlijk nog een longoperatie en/of een chemokuur (TIP pacliTaxel Ifosfamide cis-Platine) nodig om de achtergebleven resten weg te halen.

Veel mensen vragen of de uitslag me tegen is gevallen, maar eigenlijk had ik niets verwacht. Natuurlijk had ik gehoopt om na de BEP kuren helemaal klaar te zijn, maar als er meer nodig blijkt te zijn, zij het zo.

Op vrijdagochtend voelde ik wat pijnsteken in mijn rug. Het was lage rugpijn die je meestal voelt na verkeerd tillen. Ik baalde ervan omdat ik graag mijn conditie op wilde bouwen. Ondanks de rugpijn heb ik toch nog wat huishoudelijke dingen kunnen doen totdat ik op zondag moest niezen. Het schoot direct in de rug en ik kon me gelukkig vastgrijpen aan het aanrecht. Na een half uur was de pijn gelukkig wat gezakt en heb ik ’s middags nog voetbal kunnen kijken.

’s Avonds was de pijn echter niet meer te houden. Ik lag op de bank en probeerde op te staan, maar zelfs dat lukte me op geen enkele manier. Die nacht heb ik op de bank geslapen omdat ik niet naar boven kon lopen.

Op het moment van schrijven gaat het redelijk en kan ik stukjes lopen. Ik doe rustig aan en probeer zoveel mogelijk te bewegen om de rug soepel te houden. Aankomende vrijdag gaan we op vakantie en dan wil ik absoluut fit zijn zodat we even alle ellende kunnen vergeten en ons voor kunnen bereiden op de operatie die vlak na de vakantie plaats zal vinden. Hopelijk kunnen we na de operatie ons leven weer oppakken en genieten…

Leave a Reply!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.